Судинний хірург | Лікар флеболог | Трофічна виразка
Трофічні виразки на ногах — серйозне захворювання, яке потребує комплексного та довготривалого лікування. Виразки болючі, приносять дискомфорт та незручність для людини.
Діабетична стопа
Досить часто хворий на цукровий діабет пацієнт зіштовхується з трофічною виразкою на стопі.
Від 2 до 10% людей із цукровим діабетом страждають таким ускладненням, як виразка стопи. Ризик розвитку виразки при діабетичній стопі з часом збільшується. Контролювати рівень глюкози в крові є одним із найважливіших завдань для пацієнта. У пацієнтів, які недостатньо добре стежать за рівнем глюкози в крові, часто виникають ускладнення. На жаль, більшість операцій по ампутації ніг та гомілок виконуються у пацієнтів із цукровим діабетом. Головним завданням у лікуванні синдрому діабетичної стопи є запобігання великої ампутації.
Дієта при трофічній виразці
Дієта при трофічній виразці, разом із прийомом медикаментів, допомагає прискорити процес лікування. Важливо знати, які продукти можна вживати, а які варто виключити, та дотримуватися спеціального харчування з моменту появи перших симптомів патології.
Оскільки трофічні виразки — неприємний симптом, а не головне захворювання, для початку необхідно дотримуватися дієти, яку лікар припише для лікування основної хвороби. У раціон повинні входити продукти, в яких містяться всі життєво важливі поживні речовини. Вони підвищують регенеративні та захисні функції організму.
У щоденний раціон вносяться зміни для досягнення наступних цілей:
- відновлення нормального руху крові в кінцівках;
- зменшення набряків гомілки та больових відчуттів;
- надання міцності судинам;
- зняття запалення;
- прискорення відновлення тканин.
Харчування при трофічних виразках не потребує радикальних змін, а тим більше голодування. Головне завдання полягає в зміцненні імунітету та зниженні ризику закупорювання просвіту судин нижніх кінцівок. Для цього важливо не допускати збільшення ваги, тому акцент робиться на дробному прийомі їжі, яке дозволяє правильно розподілити калорії та знизити рівень цукру в крові.
Особливості дієтичного харчування полягають у тому, що в щоденному меню повинні бути присутні такі складові:
- Вітаміни А, С, Е. Їх присутність зміцнює імунні функції організму, стимулює процеси відновлення та зменшує запальні процеси в організмі.
- Каротиноїди. Сприяють виробленню імунних клітин, відновлюють фізіологічні процеси, грають роль антиоксиданту.
- Селен та цинк. Необхідні для поліпшення тонусу стінок судин та зменшення проникності, тим самим покращуючи кровообіг.
- Омега-3 жирні кислоти. Зменшують ризик розвитку серцево-судинних патологій, запальних процесів та нормалізують рівень холестерину.
Від того, що входить у щоденне меню, залежить загальне самопочуття людини та збереження її здоров’я загалом. Дієтологи радять вживати такі продукти харчування:
- кисломолочні продукти;
- молоко, яке не піддавалось обробці;
- горіхи;
- насіння;
- оливкова олія;
- щодня каші: рисова, вівсяна та пшенична;
- овочі: броколі, капуста, гарбуз, помідори, морква, квасоля;
- яйця;
- нежирне м’ясо;
- морепродукти;
- морська капуста.
Наступні продукти відносяться до тих, які строго заборонено вживати людям при трофічних виразках:
- спиртні напої;
- жирне м’ясо;
- кондитерські вироби;
- смажені страви;
- ковбаси;
- копченості;
- консервовані продукти.
З дозволених продуктів можна приготувати багато апетитних та корисних страв.
Дієта при трофічній виразці — це допомога організму в процесі відновлення, але не основний метод лікування. Однієї зміни в підході до вживання продуктів недостатньо. Важливо пам’ятати, що будь-яке введення або обмеження в застосуванні продуктів, а також терапевтичні методи потрібно обговорювати з досвідченими лікарями.